Ay Kuşakları

Diğer adları moonbow, kameri kuşak, beyaz gök kuşağı olan ay kuşağının gök kuşağından tek farkı Güneş yerine Ay'ın ışığı sebebiyle oluşmasıdır.
Spreyle Oluşturulmuş Yapay Bir Ay Kuşağı
 

  





       


       Ay Kuşakları nasıl meydana gelir ?
Ay kuşakları aynı Gök kuşağı gibi sağanak yağmur, şelale gibi yerlerde ışığın su damlacıkları içerisinde kırılması ile meydana gelir. Eğer bir Ay Kuşağı yakalamak istiyorsanız gerekli koşullar sağlandıktan sonra Ay'ın bulunduğu konumun karşı tarafına bakmalısınız.
       Diyelim ki bir ay kuşağı gördünüz bunu nasıl fotoğraflayacaksınız ? şimdi ona geçelim.
Ay'ın yansıttığı ışık Güneşin ışığından fazla olacaktır. Nitekim bu da Ay Kuşağının soluk olmasına sebebiyet verecektir. Işık seviyesi çok düşük olacağından renkleri ayırt etmeniz insan gözüyle çok zor olacaktır dolayısıyla beyaz gözükecektir. Eğer ay kuşağındaki renkleri görmek isterseniz uzun pozlama yöntemi ile görüntüyü kaydedebilirsiniz.
      Ne zaman ve ne şekilde görüntülenir ?
Ay'ın dolunay evresinde yahut dolunay evresine en yakın olduğu evreler gözlemlemek için en iyi evrelerdir. Gözlemleme saatleri ise Güneşin doğuşundan 2-3 saat sonra yada batışından 2-3 saat sonradır. Dolunay'da hava tam karanlık olamayacağından bulunduğunuz ortam olabildiğince karanlık olmalıdır.











Yazan: Emre Arabacı
İnstagram: asteroitkusagi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Öpik-Oort Bulutu